A A A K K K
для людей із порушенням зору
Першотравенська міська рада
Дніпропетровська область

У Першотравенську відбулось перше засідання робочої групи з питань справедливої трансформації вугільних регіонів Західного Донбасу

Дата: 15.03.2021 10:04
Кількість переглядів: 1008

          11 березня у виконкомі Першотравенської міської ради відбулось перше засідання робочої групи з питань справедливої трансформації вугільних регіонів Західного Донбасу. У цьому засіданні під головуванням міського голови Оксани  Вінницької взяли участь представники виконкому і ПрАТ «ДТЕК Павлоградвугілля», голови профспілкових організацій ШУ «Першотравенське», РМЗ та представники громадськості. Також у роботі групи взяли участь Аліна Зуйковська, керівник проєктної групи з трансформації вугільних регіонів «ДТЕК ЕНЕРГО» та Олег Демчук, голова Агентства сталого розвитку «АСТАР».                          

       Міський голова поінформувала учасників засідання про заходи, які впроваджуються Урядом щодо трансформації вугільних регіонів в України та у Західному Донбасі.       

    Аліна Зуйковська зазначила, що Україна підтримала зелений європейський курс, спрямований на декарбонізацію довкілля. Це передбачає скорочення частки використання вугілля в енергетиці як найбільш екологічно шкідливого виду палива. Компанія ДТЕК не може залишатися осторонь від державних ініціатив, але, як соціально відповідальний бізнес, намагається допомогти вугільним регіонам своєї присутності пройти шлях трансформації вугільної галузі з найменш негативними наслідками. Тому ДТЕК є учасником процесу справедливої трансформації і спільно з громадами працює над широкомасштабною комплексною програмою, яка вирішить питання соціальної підтримки людей та реструктуризує економіки мономіст для їх збалансованого і стійкого розвитку. Справедлива вугільна трансформація - це дуже важливий і довгостроковий проєкт, який вдасться успішно здійснити тільки за участю і завдяки зацікавленості всіх представників громад, влади та бізнесу.       Трансформація буде здійснюватися в декілька етапів: пошук і визначення комплексу проєктів, розрахунки та оформлення документації, залучення фінансових ресурсів, у тому числі інвесторів і міжнародні донорські організації. Тому вже сьогодні наша головна спільна мета зрозуміти, в якому напрямку рухатися, правильно оцінити ресурсний потенціал громад, розробити конкретні пропозиції і заходи, які допоможуть пом’якшити наслідки закриття шахт, диверсифікують місцеву економіку і підтримають найбільш вразливі верстви населення.

       Олег Демчук повідомив, що трансформація вугільної промисловості відбувається у багатьох країнах світу. У своїй роботі Агенція буде використовувати багаторічний досвід Німеччини та Польщі, де трансформація досі триває. З 12 громад, які живуть,  працюють і ведуть свою діяльність на території Західного Донбасу, «АСТАР» розпочато роботу з трьома першими громадами - Першотравенською, Миколаївською та Петропавлівською. Експерт розповів присутнім про етапи реалізації і мету проєкту «Справедлива трансформація західного Донбасу».              Перший етап - це розробка пакета документів, які передбачають заходи, що будуть реалізовані протягом 2022-2024 років і забезпечать справедливу трансформацію Західного Донбасу. Метою технічного завдання проєкту є:

 - вирішення проблем соціально-економічного розвитку та підвищення економічної спроможності в умовах поступової відмови від вугільної промисловості;

- зниження енерго- та ресурсоємності і, водночас, підвищення енергоефективності у громаді  (одним із ключових питань буде модернізація житлово-комунальної сфери і теплопостачання);

- забезпечення екологізації територій, скорочення техногенного навантаження і зменшення рівня впливу шкідливих факторів на навколишнє середовище громад та створення умов раціонального природокористування (тема екології стає надважливою в усьому світі).                                                                                                                - Спільно з компанією ДТЕК ми спробуємо зробити все можливе, щоб і Першотравенськ, і загалом громади Дніпропетровщини були одними із перших у черзі на отримання грантових коштів Євросоюзу і Світового банку, - підкреслив Олег Демчук. 

          Голови профспілок висловили своє бачення щодо продовження роботи першотравенських шахт на більш тривалий термін. Але водночас треба  зосередити спільні зусилля бізнесу, всіх гілок влади та активних громадян для залучення додаткових інвестицій у громаду з метою диверсифікації економіки та створення компенсуючих робочих місць, які знадобляться після закриття вугледобувних підприємств у майбутньому.      

          Після змістовного та досить емоційного обговорення, на першому засіданні було визначено три робочих підгрупи, їх очільників та склад. Підгрупи будуть  працювати в таких напрямках:                                                                        

- диверсифікація економіки і створення робочих місць;

- соціальна інфраструктура;                                  

- модернізація ЖКГ, енергоефективність та екологія.

        Всі напрацювання ляжуть в основу дорожньої карти і стануть напрямком, в якому буде рухатися громада на шляху до справедливої вугільної трансформації. Наразі здійснюється оцінка ресурсного потенціалу громади з метою розробки конкретних пропозицій і заходів, які допоможуть пом'якшити наслідки закриття шахт і зможуть диверсифікувати місцеву економіку.

          Підбиваючи підсумки засідання, Оксана Вінницька подякувала учасникам за змістовну інформацію і відверті висловлювання та запевнила, що міська влада буде залучати до робочого процесу всіх активних громадян, представників малого та середнього бізнесу, особливо молодь. Вона закликала всіх активно долучатися до робочого процесу, який буде послідовним і тривалим та має привести до прийняття виважених рішень і досягнення ефективних результатів.                                                Чергове засідання Робочої групи планується провести у квітні за результатами напрацювань роботи підгруп протягом місяця. 

                                                                           Відділ з питань внутрішньої політики та інформації


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь