A A A K K K
для людей із порушенням зору
Першотравенська міська рада
Дніпропетровська область

Першотравенці поділилися вдалим досвідом реалізації проекту «Партнерство в ім’я розвитку»

Дата: 20.10.2017 16:02
Кількість переглядів: 542

Фото без опису19-20 жовтня в місті Дніпро відбулась заключна конференція проекту «Державне будівництво та підзвітність у Східній Україні». Участь у конференції взяла делегація з Першотравенська на чолі з міським головою Оксаною Вінницькою. Першотравенці презентували успішно реалізований проект «Партнерство в ім’я розвитку» та поділилися своїм досвідом з представниками інших громад.

Відкрив конференцію голова Асоціації міст України в Дніпропетровській області Сергій Квітка, який привітав делегації міст Першотравенська, Павлограда, Слов’янська, Святогорська, Покровська та Ізюма із закінченням проекту.

Юлія Солдатюк, керівник проекту по Європі, Близькому Сході та Північній Африці організації VNG Іnternational, зазначила, що проект був спрямований на сприяння міській владі та громадським організаціям у знаходженні взаєморозуміння під час спільної роботи, а також обмін набутим досвідом з іншими територіальними громадами.

Керівник Програми в Східній Європі та Євразії миротворчої організації PAX Синта Депондт зауважила, що на конференції буде заслуховуватися та обговорюватися інформація щодо реалізації проектів. Тому учасники мають розповісти про здобутки та складнощі, поділитися тим, чому навчилися під час своєї роботи.

Цього дня міста-учасники презентували свої проекти. Всі проекти були різними, але кожен по-своєму цікавий. Учасники ділилися тим, що знаходити спільну мову було нелегко. Кожен з партнерів мав свою ідею і намагався її відстоювати. Але після тривалих обговорень все ж вдалося домовитися та разом реалізувати проекти на благо своїх міст та громади. На жаль, представники громадськості міста Ізюм прибули на конференцію самі, адже не змогли знайти спільну мову з міською владою. Тому проект не був реалізований повністю. Організатори конференції висловили сподівання, що в майбутньому громадським організаціям та владі Ізюма все ж таки вдасться налагодити конструктивний діалог.

Першотравенськ перезентував свій проект останнім. Таке рішення організатори конференції прийняли не випадково, адже наш проект, як і його презентація, був найемоційнішим та найяскравішим. Під час презентації адміністратор проекту Ольга Кондратюк розповіла про основні заходи проекту: конкурс «Таланти Першотравенська», спортивно-туристичне свято «Юний прикордонник», зустріч-пікнік «Помогай-ка» та спартакіаду «Спортивний Першотравенськ». На екрані демонструвалися фото та відео заходів, які відображали позитив, масовість та радість на обличчях учасників. Нікого з присутніх не залишило байдужим свято для дітей з особливими потребами. Експерт проекту Алма Масіч зазначила, що Першотравенськ має пишатися таким високим рівнем інклюзивної освіти. Вона подякувала команді проекту та сказала, що дуже рада бути частиною наших «дивовижних історій».

Наприкінці першого дня конференції експерти проекту поділилися своїми думками та враженнями від роботи з містами-учасниками. Маїта фан дер Марк розповіла, що під час попередніх зустрічей в містах громадські організації скаржилися на те, що міська влада не хоче з ними співпрацювати, а мери міст говорили про те, що громадські організації є неактивними і лише критикують владу, не бажаючи нічого робити для громади. На думку Маїти, під час реалізації проекту відбувся рух вперед, розвиток суспільства, адже громадськість та влада більшості міст знайшли взаєморозуміння. Іноземці побачили ріст довіри між муніципалітетами та владою наших міст.

Експерт проекту Олександр Шашкін відмітив, що його радує така підтримка європейських держав. Значить, їм небайдужа доля України. На жаль, в останні роки ситуація в нашому суспільстві була дестабілізована. Такі проекти – гарна можливість вчитися та розвиватися спільно. На його думку, проведено величезну роботу, засновано міцний фундамент та досвід, яким необхідно ділитися з іншими.

У програмі другого дня конференції мери презентували стратегії своїх міст щодо подальшого залучення громадян до місцевого самоврядування. На початку свого виступу очільниця Першотравенська привіталася англійською мовою, що дуже порадувало іноземців.

- Дізнавшись про цей проект, я дуже прагнула аби наше місто взяло в ньому участь. І хоча було досить складно, «перший млинець не був грудкою». Під час роботи над проектом сформувалася прекрасна команда ініціативних громадян, яким не байдужа доля свого міста. Тепер у нас багато спільних планів на майбутнє. Також була створена молодіжна рада, яка має своє приміщення і вже почала працювати. Функціонує громадська рада при виконавчому комітеті, яка допомагає вирішувати спірні питання. На сесії міської ради затвердили програму, відповідно до якої кожен депутат отримав фінансовий ресурс, який він має спрямувати на допомогу виборцям. Окрім того, плануємо створити центр для спілкування громадськості. Маємо надію, що нам таки вдасться створити Програму бюджету розвитку, яка раніше вже виносилась на сесію, але не знайшла підтримки депутатів. Висловлюю вдячність всім громадським організаціям, які брали участь у проекті, завдяки вам у нас склався діалог, ми навчилися чути одне одного, - підсумувала Оксана Вінницька.

Робота над проектом закінчилася. Спільними зусиллями ми змогли зробити його таким, що надовго залишиться приємним спогадом у його учасників. Звісно, нам було нелегко, адже така діяльність для нас незвична. Але ми не розчарували наших іноземних колег і довели, що попри різні думки та погляди ми можемо бути командою, якій все під силу. Звісно, це тільки початок на шляху до будівництва розвиненого європейського суспільства. Та кожен містянин, який взяв участь у проекті, тепер чітко знає, що «точку неповернення» вже пройдено. Давайте не будемо залишатися пасивними і стояти осторонь поступального розвитку Першотравенська!

Відділ з питань внутрішньої політики та інформації



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь