A A A K K K
для людей із порушенням зору
Першотравенська міська рада
Дніпропетровська область

Про порядок роботи з повідомленнями про порушення Закону України «Про запобігання корупції»

Дата: 16.10.2020 16:35
Кількість переглядів: 515

Уповноваженою особою з питань запобігання та виявлення корупції у Першотравенській міській раді та її виконавчому комітеті (далі – уповноважена особа) забезпечуються достатні умови для повідомлень про порушення вимог Закону України "Про запобігання корупції" особами, уповноваженими на виконання функцій держави або місцевого самоврядування через спеціальні телефонні лінії та засоби електронного зв'язку.

Повідомлення про порушення вимог  Закону особою, уповноваженою на виконання функцій держави або місцевого самоврядування може бути здійснене без зазначення авторства (анонімно).

Проте, таке повідомлення підлягає розгляду, якщо наведена у ньому інформація стосується конкретної особи, містить фактичні дані, які можуть бути перевірені.

Анонімне повідомлення підлягає перевірці у термін не більше п'ятнадцяти днів від дня його отримання. Якщо у вказаний термін перевірити інформацію, що міститься в повідомленні, неможливо, то термін розгляду продовжується до тридцяти днів від дня його отримання.

Законодавство не містить спеціальних строків перевірки повідомлень, поданих викривачем із зазначенням авторства.

У разі підтвердження викладеної у повідомленні інформації про порушення вимог Закону України «Про запобігання корупції» керівник органу, до якого надійшло повідомлення вживає заходів щодо припинення виявленого порушення, усунення його наслідків та притягнення винних осіб до дисциплінарної відповідальності, а у випадках виявлення ознак кримінального або адміністративного правопорушення також інформує спеціально уповноважених суб'єктів у сфері протидії корупції.

Посадові і службові особи органу місцевого самоврядування, юридичних осіб публічного права, їх структурних підрозділів у разі виявлення корупційного або пов'язаного з корупцією правопорушення чи одержання інформації про вчинення такого правопорушення працівниками відповідних органів, юридичних осіб публічного права, їх структурних підрозділів зобов'язані у межах своїх повноважень ужити заходів щодо припинення такого правопорушення та негайно письмово повідомити про його вчинення спеціально уповноважений суб'єкт у сфері протидії корупції.

Розгляд повідомлень про порушення вимог Закону України «Про запобігання корупції» здійснюється безпосередньо уповноважена особа з питань запобігання та виявлення корупції.

Організація роботи з повідомленнями про порушення вимог Закону України «Про запобігання корупції» засновуються на таких засадах:

1) знання та обізнаність: інформування про можливість подати повідомлення та повноваження органу щодо його розгляду;

2) доступність: забезпечення безперешкодного доступу для подання повідомлення, процес подання таких повідомлень має бути зручним;

3) довіра: інформування про виконання державних гарантій захисту викривачів;

4) відповідальність: забезпечення керівництвом органу роботи з повідомленнями;

5) ефективність: реагування на випадки порушення вимог Закону;

6) прозорість: інформування викривачів про те, як розглядаються їхні повідомлення;

7) аналіз та вивчення: систематичний перегляд і коригування організації роботи з повідомленнями.

Принципи організації роботи з повідомленнями про порушення вимог Закону:

1) доброчесність: поведінка посадової особи органу має відповідати вимогам закону та загальновизнаним етичним нормам;

2) захист прав викривачів: посадові особи органу, які мають доступ до повідомлень, повинні розуміти ризики для викривачів, пов'язані з поданням повідомлення, а також подальшим встановленням фактів порушення вимог Закону;

3) конфіденційність: у процесі збору, використання та збереження інформації посадові особи органу повинні виконувати вимоги законодавства щодо нерозголошення інформації про викривача;

4) зворотній зв'язок: рекомендується підтримувати зв'язок з викривачем, навіть якщо повідомлення надане анонімно;

5) неупередженість: повідомлення слід розглядати по суті та без жодних упереджень, які можуть виникати у результаті попередніх контактів викривача з органом;

6) об'єктивність: одержаній при розгляді повідомлення інформації має бути дана повна та об'єктивна оцінка;

7) рівність: слід забезпечити однакове ставлення до всіх викривачів, незалежно від віку, статі, національної приналежності, віросповідання тощо.

    Канали    для   надання   повідомлень про  порушення вимог Закону України   «Про запобігання корупції» опубліковані на офіційному вебсайті Першотравенської міської ради у розділі уповноваженої особи з питань запобігання та виявлення корупції.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь