A A A K K K
для людей із порушенням зору
Першотравенська міська рада
Дніпропетровська область

Про перерахунок пенсій у 2021 році тим пенсіонерам, що продовжують працювати

Дата: 21.05.2021 09:51
Кількість переглядів: 554

     На питання щодо перерахунку пенсій працюючим пенсіонерам відповідає перший заступник начальника Головного управління Пенсійного фонду України в Дніпропетровській області Лариса Дуксова.

 

         Вже декілька років поспіль громадянам,  які вийшли на пенсію, але продовжують працювати, в автоматичному режимі Пенсійний фонд робить перерахунок пенсій.  Яким нормативним документом це обумовлено?

         Будь-які перерахунки, які проводять органи Пенсійного фонду України закріплені на законодавчому рівні. Так, частиною четвертою статті 42 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” передбачено щорічний перерахунок пенсії з  01 квітня особам, які після призначення (попереднього перерахунку) пенсії продовжували працювати та набули необхідний страховий стаж (на 1 березня року, в якому здійснюється перерахунок).

         Перерахунок пенсії проводиться:

 – без додаткового звернення особи до органів Пенсійного фонду України;

– особам, які після призначення (попереднього перерахунку) пенсії продовжували працювати та набули не менш як 24 місяці страхового стажу після призначення (попереднього перерахунку) пенсії, або менш як 24 місяці страхового стажу, але після призначення (попереднього перерахунку)  пенсії пройшло не менш ніж два роки.

        

         Але в цьому році такий перерахунок відбудеться пізніше. Чому так? Чи буде при перерахунку переглянутий розмір пенсій з урахуванням
1 квітня?

 

         Відповідно до статті 24 Закону після 1 січня 2004 року обчислення страхового стажу здійснюється за даними Державного реєстру загальнообов’язкового держаного соціального страхування (далі – Реєстр) на підставі поданих страхувальником звітів та після надходження даних про сплату єдиного внеску.

         А з 1 січня поточного року набули чинності зміни до Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» та Податкового кодексу України, якими передбачено подання єдиної звітності з єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування і податку на доходи фізичних осіб щокварталу (замість щомісяця). Строки подання такої звітності згідно з Податковим кодексом України становлять 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного кварталу.

         Отже, на 1 квітня 2021 року дані про набутий страховий стаж за І квартал поточного року в Реєстрі були відсутні, оскільки страхувальниками подавалась звітність до 10 травня. Саме це й обумовило термін проведення автоматичного перерахунку пенсії працюючим пенсіонерам у червні. Проте, розмір пенсії буде переглянуто з 1 квітня цього року та проведено відповідну доплату.

 

         А якщо пенсіонер, який продовжує працювати, набуде 2 роки страхового стажу після призначення (або попереднього перерахунку), наприклад у травні, червні, - у такому випадку треба чекати на наступний перерахунок?

         Звертаю увагу, що працюючі пенсіонери, у яких  на 01.04.2021 не виконуються вищевказані умови щодо страхового стажу, після набуття права на такий перерахунок можуть не чекати наступного автоматичного перерахунку та особисто звернутися з відповідною заявою до органів Фонду.

        


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь