Першотравенська міська рада
Дніпропетровська область

На загальноміській нараді обговорили епідеміологічну ситуацію в місті та питання вакцинації

Дата: 05.11.2021 16:08
Кількість переглядів: 1139

Фото без опису4 листопада міський голова Оксана Вінницька провела загальноміську нараду з керівниками організацій, підприємств та установ міста.

Керівники міських закладів охорони здоров’я поінформували присутніх про стан епідеміологічної ситуації в Першотравенську.

Директорка міського центру первинної медико-санітарної допомоги Любов Ровенчук зазначила, що у 2020 році було зареєстровано 194 випадки захворювання на COVID-19 (з них 7 – діти). З початку 2021 року вже зареєстровано 1146 випадків (155 – діти).

На сьогодні на амбулаторному лікуванні перебуває 273 першотравенці (з них 22 – діти). Пунктом вакцинації наразі використано 16165 доз вакцини, двома дозами щеплено 7492 особи, що становить 33% дорослого населення міста.

Як зазначила директорка первинної ланки медицини, наразі вийшли роз’яснення щодо протипоказань до вакцинації. Відповідно до них людина, що перехворіла на COVID -19, може не вакцинуватися строком до 3-х місяців. Також протипоказанням є перший триместр вагітності, а годування груддю не є протипоказанням. Вона підкреслила, що в першу чергу мають вакцинуватися люди із супутніми захворюваннями. І додала, що вже рекомендовано вакцинацію дітей з 12 років.

Лікар Першотравенського відділу лабораторних досліджень обласного центру контролю та профілактики хвороб Олег Чабан зазначив, що для досягнення колективного імунітету в місті має бути вакциновано хоча б 60% населення, тоді захворюваність стрімко піде на спад.

За словами директорки міської лікарні Тамари Турчак, ситуація в лікарні дуже напружена. Наразі, окрім інфекційного відділення, для лікування хворих на COVID-19 перепрофільовано травматологічне, частина гінекологічного та терапевтичне відділення. Найтяжчі хворі перебувають у відділенні реанімації. Більшість пацієнтів потребують кисневої терапії. В лікарні працює киснева станція об’ємом 3 тонни. Також планується кисневі станції підключити до соматичного та інфекційного відділень. Хворі потребують кисневої підтримки цілодобово. Вдвічі збільшилось споживання електроенергії, система не витримує навантаження, доводиться усувати аварійні ситуації і вдень, і вночі.

За період епідемії у Першотравенській міській лікарні проліковано 1173 хворих, з них 517 першотравенців. На жаль, 92 мешканці міста померли. Останнім часом вік хворих значно помолодшав. Хворіють у важкій формі багато людей віком до 50 років.

Директорка вторинної медичної ланки вкотре закликала всіх до вакцинації. Вона зазначила, що саме завдяки вакцинам людству вдалося побороти безліч інфекційних хвороб. Вакцинація – це єдиний  відомий науці спосіб подолання епідемій.

Щодо відсторонення від роботи невакцинованих працівників

Про реалізацію вимог постанови КМУ від 20.11.2021 «Про внесення змін до постанови КМУ від 09.11.2020 № 1236» та наказу МОЗ України від 04.10.2021 № 2153 «Про затвердження Переліку професій, виробництв та організацій, працівники яких підлягають обов’язковим профілактичним щепленням» доповіла т.в.о. начальника відділу правової та кадрової роботи виконавчого комітету Ірина Письменна. Вона зазначила, що з 08.11.2021 працівники підприємств та організацій, включених до вищевказаного переліку, мають бути відсторонені від роботи без нарахування заробітної плати. Крім того, період відсторонення не буде враховуватися до стажу роботи. Також у разі хвороби працівника у цей період  лікарняний не оплачуватиметься.

У разі виявлення відповідними органами на робочому місці працівника, який не має сертифікату вакцинації, на керівника установи накладатиметься штраф у розмірі від 17 до 170 тис. грн. Працівники, які перехворіли на COVID-19, мають надати відповідну медичну довідку та результат ПЛР-тесту на термін до 3-х місяців після хвороби. Після закінчення вказаного терміну ці особи мають пройти вакцинацію.

Міський голова додала, що наразі в регіоні створено 900 бригад, які виїжджають у всі населені пункти та можуть здійснити перевірку будь-якої організації. Такі бригади будуть також створені в місті.

Споживачі заборгували за комунальні послуги 45 млн грн

Директор Першотравенського міського житлово-комунального підприємства Ірина Кривенко поінформувала про рівень оплати за спожиті житлово-комунальні послуги. Вона зазначила, що на початку року загальна заборгованість перед підприємством складала 34,7 млн грн, наразі вона зросла до 45,9 млн грн. Станом на 01.11.2021 заборгованість споживачів за послугу теплопостачання становить 24,8 млн грн, за воду та водовідведення – 16,7 млн грн, вивезення твердих побутових відходів – 2,2 млн грн.

Першотравенським МЖКП постійно ведеться робота з боржниками. Здійснюється співпраця з підприємствами та організаціями щодо погашення заборгованості їх працівниками. Крім того, придбано спеціальне обладнання для відключення послуги водовідведення злісним боржникам.

Щодо вирішення питання водозабезпечення міста

Міський голова поінформувала присутніх щодо ситуації із водопостачанням. Вона зазначила, що наразі водовід «Дніпро-Західний Донбас» сплачує за електроенергію щоденно. Наше місто взяло на себе зобов’язання щодня перераховувати 50 тис. грн і ці зобов’язання виконуються. Подібні зобов’язання мають виконувати і інші міста.

Сьогодні в місті виконуються роботи щодо будівництва резервуара для зберігання питної води, що дозволить вирішити питання водозабезпечення під час аварійних зупинок ДЗД. Наразі вже викопано котлован та ведеться підготовка до бетонування.

У місті здійснюється капремонт центральних доріг

Присутніх на нараді поінформували і щодо капітального ремонту доріг. Так, на ремонт асфальтного покриття на вулиці Молодіжній з міського бюджету спрямовано 10 млн грн. За рахунок субвенції з державного бюджету обласному бюджету у сумі понад  55 млн грн здійснюється капремонт доріг на вулицях Чайковського, Шахтарської Слави та Ювілейній.

Відділ з питань внутрішньої політики та інформації



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь