A A A K K K
для людей із порушенням зору
Першотравенська міська рада
Дніпропетровська область

12 листопада відзначається Всесвітній день боротьби з пневмонією. В рамках цього дня проводяться заходи для привернення уваги суспільства, представників влади, спеціалістів охорони здоров'я до необхідності вирішення цієї проблеми

Дата: 12.11.2021 16:29
Кількість переглядів: 336

Фото без описуПневмонія, запалення легень, запалення легеневої тканини зазвичай інфекційного походження з переважним ураженням альвеол. Цей термін поєднує групу хвороб і кожна з них має свою причину, клінічну картину та особливості лікування. Основними збудниками пневмонії є бактерії та віруси, рідше – інші мікроорганізми.

Щорічно діагноз пневмонія ставиться понад 17 млн. осіб, при цьому чоловіки хворіють на 30% частіше, ніж жінки. Також варто відзначити досить високу смертність щодо інших захворювань: понад 8% у чоловіків та 9% у жінок. До особливих груп ризику слід віднести дітей до 5 років і людей похилого віку старше 65 років, у яких це захворювання залишається однією з найчастіших причин смерті.

За даними Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) 18% із 6,9 мільйона усіх випадків смерті дітей віком до п'яти років у всьому світі припадають на пневмонію.

В Україні на пневмонію хворіють щороку від 40 до 50 тис. осіб. У Дніпропетровській області у 2020 році від пневмонії померло 882 особи.

Факторами ризику розвитку пневмонії є: хронічні захворювання легень, серця, нирок, шлунково-кишкового тракту; бактеріальна, вірусна чи грибкова інфекція, особливо на тлі зниження захисних функцій організму внаслідок перенесених захворювань; вікових змін; куріння (тютюновий дим знижує захисну функцію органів дихання), зловживання алкоголем; низької рухової активності; нездорового харчування.

Незважаючи на успіхи в лікуванні, пневмонія вважається тяжким захворюванням, її лікування стає з кожним роком все складнішим, у тому числі тому, що у більшості мікробів вже виробився стійкий імунітет до сучасних антибіотиків внаслідок їх нераціонального, неконтрольованого використання.

Експерти наголошують, що пневмонію можна попередити за допомогою простих заходів, вона піддається лікуванню.

Профілактика пневмонії передбачає: щеплення, здорове харчування, відмову від куріння, особливо в оточенні дітей, від зловживання алкоголем; регулярну фізичну активність, у тому числі на свіжому повітрі, дотримання правил особистої гігієни.

Попередження пневмонії в дітей є одним з основних компонентів стратегії скорочення дитячої смертності. Імунізація проти Hib, пневмокока, кору та кашлюку є найбільш ефективним способом профілактики пневмонії!

Важливе значення підвищення захисних сил організму дитини має адекватне харчування, починаючи з виключно грудного вигодовування протягом перших 6 місяців життя.

        В умовах сучасної пандемії COVID-19 кількість діагностованих випадків пневмонії зросла в кілька разів. Але це є специфічне ураження легень, це не є бактерійне ураження, як при звичайній пневмонії. Його краще назвати вірусним ураженням легень. Самолікування, особливо із використанням антибіотиків, може значно ускладнити діагностику, перебіг хвороби та подальше лікування! Довірте лікування професіоналам.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь