A A A K K K
для людей із порушенням зору
Першотравенська міська рада
Дніпропетровська область

З 1 січня в ліцеях та дитсадках харчування буде більш здоровим і збалансованим

Дата: 10.12.2021 15:01
Кількість переглядів: 888

Фото без опису9 грудня під головуванням очільниці міста Оксани Вінницької відбулось засідання виконавчого комітету Першотравенської міської ради. Члени виконкому розглянули     низку нагальних питань.

Цього дня виконкомом було погоджено проєкт бюджету Першотравенської міської територіальної громади на 2022 рік. Так, доходи міського бюджету визначено в сумі 232,1 млн грн, у тому числі доходи загального фонду - 229,8 млн грн та доходи спеціального фонду - 2,3 млн грн.

Видатки бюджету міської територіальної громади визначено в сумі 232,1 млн грн, у тому числі видатки загального фонду - 229,8 млн грн та видатки спеціального фонду - 2,3 млн грн.

Міська рада найближчим часом затвердить бюджет Першотравенської міської територіальної громади на 2022 рік.

 З метою належного забезпечення споживачів комунальними послугами було погоджено річні плани надання послуг з централізованого водопостачання та водовідведення, а також виробництва, транспортування та постачання теплової енергії Першотравенського МЖКП на 2022 рік.

Начальник міського відділу освіти Світлана Сучкова поінформувала членів виконкому про організацію гарячого харчування у закладах освіти міста, про реформу шкільного харчування та про фактори, які зумовлюють його здорожчання. Вона зазначила, що відповідно до постанови Кабінету Міністрів України  від 24.03.2021 № 305 «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку» з 1 січня 2022 року відбудуться зміни з огляду на принципи здорового харчування, приведення енергетичної цінності раціону, структури харчування до норм фізіологічних потреб дитини.

У стравах буде зменшена кількість солі, цукру, хліба, жирів. Наприклад, згідно з новими стандартами, кількість цукру не має перевищувати норму у 7,5 г на один прийом їжі, а кількість хліба за один прийом має бути зменшена з 60-80 г до 30-50 г.

Заборонено буде подавати технологічно оброблені продукти, такі як ковбаси, сосиски, копчене м’ясо, а також рибні консерви, непастеризоване молоко та соки, вироби з кремом, снеки, які перевищують норму солі чи цукру.

Нове меню складатиметься зі 160 страв, тому буде повторюватися раз на місяць, а не раз на два тижні. У стравах дозволили використовувати спеції, такі як куркума та ароматні трави. У раціоні має з’явитися більше м’яса, молочних продуктів, фруктів, горіхів, ягід. Наприклад, кількість фруктів у раціоні має збільшитись до 100 г на день, а м’ясо мають подавати двічі впродовж тижня по 70, 100 або 120 г в залежності від віку дитини.

За новими стандартами школярі обов’язково отримуватимуть порцію молока чи молочних продуктів щодня. Наприклад, це може бути на вибір: 200 мл молока, 125 мл йогурту чи кефіру, 125 г сиру кисломолочного, 75 г сиру м’якого, або 15 г сиру твердого, 25 г сметани.

Останнього разу розцінки на харчування в закладах освіти міста затверджувалися ще в 2019 році. Але відтоді вартість продуктів, енергоносіїв тощо значно зросла, що зумовило здорожчання дитячого харчування майже вдвічі. 

Так, з 1 січня 2022 року вартість харчування для учнів ліцеїв становитиме до 65 грн на день. При цьому обід учнів молодших класів коштуватиме дешевше. Адже порції їжі для учнів середніх класів і старшокласників будуть відповідно більшими.

У закладах дошкільної освіти для дітей, що відвідують групи раннього віку, харчування на день становитиме до 40 гривень. До 54 гривень - для дітей, що відвідують групи дошкільного віку. 40% вартості харчування у дитсадках відшкодовуватиметься з міського бюджету.

Безкоштовним харчуванням будуть забезпечені діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування; учні 1-11 класів із сімей, які отримують допомогу відповідно до Закону України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям», згідно зі списками управління праці та соціального захисту населення, які щомісячно надаються до міського відділу освіти; діти з числа осіб, визначених у статті 10 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»; діти, батьки яких проходять військову службу в зоні проведення операції об’єднаних сил; діти-інваліди; діти з особливими освітніми потребами, які навчаються в класах з інклюзивним навчанням; учні, які мають статус дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій і збройних конфліктів; учні із числа внутрішньо переміщених осіб; учні, які мають статус потерпілих від Чорнобильської катастрофи;  учні, батьки яких загинули  внаслідок нещасного випадку на виробництві (шахтарі).

З 50% знижкою за рахунок міського бюджету харчуватимуться учні та вихованці дитсадків, батьки яких мають статус учасника бойових дій, ветерана війни - учасника війни та діти з багатодітних сімей.

Всього у 2022 році на харчування дітей пільгових категорій з бюджету громади буде використано понад 5,5 млн грн.

Відділ з питань внутрішньої політики та інформації



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь