A A A K K K
для людей із порушенням зору
Першотравенська міська рада
Дніпропетровська область

Сучасні інформаційні технології в системі пробації

Дата: 11.05.2022 11:03
Кількість переглядів: 396

В Україні триває процес розбудови цифрової інфраструктури державного управління. Не залишається осторонь і пробація України. За підтримки Проекту ЄС «Pravo-Justice» та EDGE в державі введено в дію Єдиний реєстр засуджених та осіб, узятих під варту.  Уповноважені органи з питань пробації отримали сучасні технічні засоби для роботи з Реєстром, а співробітники пройшли відповідне навчання. 

Реєстр засуджених та осіб, узятих під варту, це новий етап розвитку пробації, що забезпечить перехід на електронне ведення справ клієнтів пробації.

Під реєстром розуміється інформаційна система, що містить відомості про засуджених, осіб, узятих під варту. Функціонування цієї системи дозволить створити єдину базу даних інформації про засуджених та ув’язнених, забезпечити оперативну комунікацію між органами та установами пенітенціарної системи та пробації, а також забезпечить взаємодію з іншими державними структурами, які працюють з реєстрами.

Реєстр складається з чотирьох модулів:

- інформаційно-аналітичний модуль обліку засуджених та осіб, узятих під варту;

- модуль електронних сервісів управління справами суб’єктів пробації;

- модуль електронних сервісів медичного забезпечення засуджених та осіб, узятих під варту;

- Єдиний реєстр осіб, засуджених за злочини проти статевої свободи та статевої недоторканості малолітньої особи, а також містись 16 підсистем.

До переваг роботи Реєстру можна віднести: передачу реєстраційних справ між підрозділами установ виконання покарань, уповноважених органів з питань пробації; формування аналітичних звітів. Так підсистема «Пенітенціарна пробація», призначена для обліку та обробки повідомлень, необхідних при підготовці осіб, які відбувають покарання у виді обмеження волі або позбавлення волі на певний строк, до звільнення, завдяки цій підсистемі працівники установ виконання покарань можуть оперативно отримують необхідну інформацію, не чекаючи паперової відповіді від уповноважених органів з питань пробації при підготовці до звільнення засудженого.

Також необхідно наголосити, що до Єдиного реєстру засуджених та осіб, узятих під варту включено спеціальну систему «Кассандра» як підсистему для обліку даних з оцінки ризиків скоєння повторного кримінального правопорушення обвинуваченим чи засудженим. Для цього система «Кассандра» буде досліджувати ризики, виходячи з індивідуального підходу до кожної особи, використовуючи алгоритми автоматизованих висновків та визначатиме  рівень ризиків вчинення повторного  кримінального правопорушення (низький, середній, високий, дуже високий)  на підставі алгоритму підрахунку балів та відповідності рівня балів встановленим рівням ризиків. Прогноз повторного правопорушення ґрунтується на використанні машинного навчання та алгоритмів автоматизованих висновків (прогнозів), які базуються на результатах обробки великих структурованих масивів даних про історію правопорушень особи, наявності житла, освіти та роботи, матеріального становища, контролю над поведінкою та мисленням, вживання алкоголю та наркотиків, стосунків у суспільстві та інших аспектів.

Дана система аналізуватиме причини, що призвели до вчинення кримінального правопорушення та в чому ризики людини – чи то вона зловживає алкоголем, чи наркотиками, відсутність роботи, важке матеріальне становище та інше, і за підсумками підрахунків, проводитиметься індивідуальна робота з цією людиною.

Впровадження Єдиного реєстру засуджених та осіб, узятих під варту є одним із ключових пріоритетів діяльності Міністерства юстиції України та Центру пробації.

 

Синельниківський районний відділ № 1

філії Державної установи «Центр пробації»

у Дніпропетровській області

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь