A A A K K K
для людей із порушенням зору
Першотравенська міська рада
Дніпропетровська область

ПАМ'ЯТКА ЩОДО ПРОФІЛАКТИКИ ОТРУЄНЬ ГРИБАМИ

Дата: 28.09.2022 13:03
Кількість переглядів: 84

ГРИБИ- це цінний харчовий продукт, однак серед грибів багато отруйних, які можуть викликати сильні отруєння, а іноді і смерть.

Основні причини отруєнь:

- вживання отруйних грибів;

- неправильне приготування умовно-їстивних грибів;

-  вживання старих або зіпсованих їстивних грибів;

- вживання грибів, що мають двійників або змінилися внаслідок мутації (навіть білі гриби і підберезники мають своїх небезпечних двійників).

Запам'ятайте:

- не порівнюйте зібрані чи придбані гриби із зображеннями в різних довідниках, вони не завжди відповідають дійсності;

- не куштуйте сирі гриби на смак; ще раз перевірте вдома гриби, особливо ті, які збирали діти, усі сумнівні гриби викидайте;

- гриби підлягають кулінарній обробці в день збору інакше в них утворюється трупна отрута.

Щоб не отруїтися дикорослими грибами необхідно:

1)  відмовитися від споживання дикорослих грибів, як виду продуктів взагалі, а споживати штучно вирощені печериці, гливи, купуючи їх у магазині. Не купувати гриби на стихійних ринках чи у продавців на автошляхах. Безпечніше купувати гриби на стаціонарних ринках, де вони проходять відповідний контроль;

2) стережіться пластинчатих грибів. Не збирайте старі перезрілі або дуже молоді гриби, в яких нечітко виражені морфологічні ознаки, а також ті, що ростуть поблизу швидкісних трас чи на радіаційно-забруднених територіях;

3) під час посухи гриби краще не брати взагалі. У спекотну погоду змінюється обмін речовин в організмі гриба, він втрачає воду, накопчує токсини. Уважно перевірте зібрані гриби перед тим,  як починати готувати страву або робити заготівлі;

4) не вживайте сирих грибів. Відібрані гриби спочатку промийте та відваріть декілька разів у підсоленій воді (не менше 3-х) протягом 30 хвилин;

5) готові страви з грибів зберігайте на холоді в емальованому посуді, але не більше доби. Гриби — не дитяча їжа, тому не давайте грибних страв дітям;

6) не можна вживати гриби вагітним та жінкам, які годують груддю. Ніколи не застосовуйте народні методи визначення отруйності грибів з використанням цибулини або срібної ложки — вони помилкові. Срібло темніє при взаємодії з амінокислотами, які є як у їстівних, так і в отруйних грибах, а колір цибулі змінюється під впливом ферменту тирозинази, які містяться в усіх грибах.

Первинні ознаки отруєння:

Нудота, блювота, біль у животі, пронос – з'являються через 1-4 години після вживання грибів, в залежності від виду гриба, віку та стану здоров'я потерпілого, кількості з'їдених грибів. Біль та нападки нудоти повторюються декілька разів через 6-48 годин, а смерть настає через 5-10 днів після отруєння.

Перша допомога в разі отруєння грибами

Найголовніше - терміново телефонувати «103». До приїзду невідкладної допомоги дотримуйтесь постільного режиму і пийте багато рідини - води, підсоленої води або прохолодного чаю. Це допоможе відновити водно-сольовий баланс та вивести токсини.

Категорично заборонено вживати алкоголь, будь-яку їжу чи молочні та кисломолочні продукти - це може прискорити всмоктування токсинів.

Заборонено: вживати будь-які ліки та їжу, а надто ж алкогольні напої, молоко – може прискорити всмоктування токсинів грибів у кишечнику,  займатися будь-якими іншими видами самолікування.

Бережить себе! Будьте уважні!

 

Відділ цивільного захисту,

оборонної та мобілізаційної роботи


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора