A A A K K K
для людей із порушенням зору
Першотравенська міська рада
Дніпропетровська область

Як не отруїтися грибами!

Дата: 07.11.2022 13:36
Кількість переглядів: 53

ВСП «Першотравенський міжгромадський відділ ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ» звертає вашу увагу на те, що на Дніпропетровщині почастішали випадки отруєння дикорослими грибами! Попри те, що ми постійно нагадуємо населенню про небезпеку вживання в їжу дикорослих грибів, люди продовжують ризикувати не лише власним здоров’ям і навіть життям, але й наражають на небезпеку своїх рідних, особливо дітей.

     Так, протягом жовтня 2022 року по Дніпропетровській області зареєстровано 5 випадків отруєння дикорослими грибами, в результаті чого постраждало 6 осіб, у тому числі 3 дітей. Усі постраждалі були госпіталізовані в 4 випадках у важкому стані, в 2 ‒ у стані середньої важкості з діагнозом «гостре отруєння дикорослими грибами». Під час розслідування даних випадків з’ясовано, що постраждалі вживали в їжу гриби, зібрані в лісосмузі (2 випадки), консервовані в домашніх умовах (3 випадки) та сушені невідомого походження (1 випадок).

     У той час, як за весь минулий рік по Дніпропетровській області було зареєстровано всього 4 випадки отруєння дикорослими грибами, проте, на жаль, у результаті одного з таких отруєнь померла дев’ятирічна дитина.

За даними Центру громадського здоров’я у жовтні поточного року в Україні зареєстровано 65 осередків отруєння дикорослими грибами. Загалом постраждало 87 людей, з них 23 дитини.

Вживання невідомих дикорослих грибів та рядовок стало причиною смерті 1 дорослої людини та 1 дитини у Донецькій області, консервованих зеленушок — 1 дитини у Дніпрі, маслюків — 1 дорослої людини у Рівному, зонтиків — 1 дорослого у Чернігові. Докладніше: https://bit.ly/3WmAFBM

 

Нагадуємо!!! Гриби є доволі специфічним продуктом, що містить значну кількість азотистих речовин, зокрема білків, а також жирів, вуглеводів, деякі вітаміни (В1, РР), мінеральні речовини (зокрема фосфор). Клітковина хітин, що входить до їхнього складу, майже не перетравлюється у шлунково-кишковому тракті, тому гриби вважають «важкою» їжею.

Вживати дикорослі гриби не рекомендовано вагітним, жінкам, які годують грудьми, та літнім людям. Не варто годувати грибами чи стравами з них дітей до 12 років.

Найкраще відмовитися від споживання дикорослих грибів, замінивши їх грибами, вирощеними штучно, котрі підлягають контролю та продаються в торговельній мережі.

Як не отруїтися дикорослими грибами:

-Не купуйте гриби на стихійних ринках.

-Уважно оглядайте гриби: звертайте увагу на колір капелюшка, губки, ніжки.

-Збирайте лише добре знайомі вам гриби. За найменшого сумніву одразу викиньте гриб, не залишайте його поряд з іншими.

-Не беріть занадто молоді чи старі гриби — їх легко переплутати з отруйними.

-Не збирайте гриби поблизу трас, промислових підприємств, забруднених територій: гриби вбирають в себе широкий спектр отруйних речовин, зокрема важкі метали.

-Не збирайте гриби в посушливу погоду: в цей час гриб пересихає, віддавши воду і збільшивши концентрацію токсинів.

-Не куштуйте сирі гриби.

-Вдома ще раз ретельно перевірте гриби: всі сумнівні треба викинути.

-Готуйте гриби протягом першої доби після збирання.

-Варіть гриби не менше трьох разів, щоразу у свіжій підсоленій воді не менше 30 хв.

  • Зберігайте страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не понад добу.
  •  

Докладніше про ознаки отруєння, першу допомогу, а також перелік отруйних грибів — у брошурі «Небезпечні гриби. Що варто знати» https://bit.ly/3xrY0Vg

 

 

 

 

Завідувач

ВСП «Першотравенський міжгромадський відділ

ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ»                                Володимир СЛИВЧЕНКО


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора