A A A K K K
для людей із порушенням зору
Першотравенська міська рада
Дніпропетровська область

ЗАХИСТ ЗДОРОВ'Я ДИТИНИ - СВОЄЧАСНЕ ЩЕПЛЕННЯ.

Дата: 15.11.2022 10:37
Кількість переглядів: 218

З 1 лютого 2022 року розпочата вакцинаційна кампанія з щеплення дітей від поліомієліту. Причина – спалах хвороби в Україні. У 20 дітей на Рівненщині й Закарпатті виявили вірус восени 2021 року (тоді 1 дитина отримала параліч, а 19 були контактними і мали безсимптомний перебіг). Ще один випадок захворювання на поліомієліт зафіксували в Україні 24 січня 2022 року.

        Що таке поліомієліт і чому він небезпечний

 

Поліомієліт – інфекційна хвороба, наслідком якою може бути інвалідність. Хворобу зумовлює поліовірус, який передається від людини до людини через кал та слину, найчастіше — через брудні руки, інфіковану їжу, воду. Також може залишатися на іграшках та побутових речах, які контактували зі слиною та калом інфікованих людей. Вірус розмножується в кишківнику.

   Хворіють на поліомієліт невакциновані діти й дорослі. Найбільший ризик серйозних ускладнень та паралічу є у дітей до п’яти років. Тому вакцина від поліо — серед тих, які діти отримують у перші місяці життя відповідно до Національного календаря щеплень.

    Від моменту зараження до появи перших симптомів поліомієліту минає від 2 до 35 діб. Інфікована людина може поширювати вірус одразу після появи симптомів та ще протягом двох тижнів. Проте й ті, хто має безсимптомний перебіг хвороби, так само можуть інфікувати інших.

  У деяких інфікованих, хвороба минає безсимптомно. Приблизно у 25 % випадків інфікування поліо людина впродовж кількох днів має грипоподібні симптоми: лихоманку, втому, нудоту, біль у горлі та животі, головний біль. Якщо поліовірус вражає головний чи спинний мозок, то симтоми будуть наступні:

  • відчуття поколювання в ногах;
  • запалення оболонок спинного або головного мозку (цей симптом має приблизно 1 з 25 людей із поліо);
  • неможливість рухати частинами тіла (повний або частковий параліч);
  • слабкість у руках, ногах або одразу в усіх кінцівках (спостерігається приблизно в 1 з 200 людей із поліовірусною інфекцією).

Уражені хворобою нерви та м’язи не відновлюються.

Параліч — найважчий симптом, пов’язаний із поліомієлітом, оскільки він може призвести до постійної інвалідності та смерті. Адже 2–10 % людей, які страждають паралічем від поліовірусної інфекції, помирають, оскільки вірус вражає дихальні м’язи.

     Чому поліомієліт повернувся ?

 

  У 2021 р. в Україні рівні охоплення щепленнями дітей віком до 1 року проти таких інфекцій, як туберкульоз, кір, кашлюк, дифтерія, поліомієліт, гепатит В та ін., становили від 78% до 80,1% (при необхідному рівні >90%), що є безперечно недостатньо, щоб визнати епідемічну

ситуацію контрольованою. Зокрема цей показник щодо 3 щеплень проти поліомієліту у віці до 1 року становив 80,1%, 5 щеплень у віці 6 років отримало лише 78,4% дітей. При цьому рівні охоплення щепленнями дуже відрізнялися за регіонами. У 12 регіонах серед дітей віком до 1 року вони були <80% і складали від 68,5% до 73,9%, а серед дітей віком до 18 міс. (4 щеплення) – 66% до 73%. Тобто практично 20-30% дітей не отримали згідно з віком планову вакцинацію проти поліомієліту в перерахованих вище цільових групах, які підлягають вакцинації згідно з Календарем щеплень.

 

  Які будуть етапи вакцинації від поліомієліту й кого стосуватимуться

Перший етап – кампанія щеплення інактивованою поліомієлітною вакциною, яка містить вбитий вірус (ІПВ) дітей віком від 6 місяців до 6 років, які не отримали необхідної кількості доз, відповідно до Національного календаря щеплень. Він повинен був тривати 3 тижні і мав за мету вакцинувати ІПВ 140 тис. дітей віком від 6 міс. до 6 років, котрі пропустили вакцинацію згідно з Календарем. Практично під кінець 3-го тижня 1-го туру станом на 18.02.2022 р. було провакциновано лише 28% дітей від запланованої кількості. Тому вирішили продовжити 1-й тур ще додатково на 2 тижні, що знову не було виконано у зв’язку з початком війни.

Фото без опису

Другий етап – щеплення оральною поліомієлітною вакциною, яка містить ослаблений поліовірус (ОПВ) усіх дітей віком до 6 років, навіть якщо вони мають усі необхідні щеплення відповідно до Національного календаря. Це необхідно для захисту дітей від інфікування та зупинення циркуляції вірусу. Дати проведення будуть оголошені заздалегідь. Отримати щеплення можна безоплатно у вашого сімейного лікаря чи в найближчій амбулаторії.

Нагадуємо, дітей вакцинують у 2, 4, 6, 18 місяців, у 6 та 14 років. Перші дві дози — ІПВ, решта — ОПВ.

 

В. Третинко, завідувач відділення

організації епідеміологічних досліджень


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь