A A A K K K
для людей із порушенням зору
Першотравенська міська рада
Дніпропетровська область

26 листопада - День пам’яті жертв голодоморів

Дата: 25.11.2022 15:19
Кількість переглядів: 303

Фото без описуЩороку у четверту суботу листопада в Україні й світі вшановують пам’ять жертв голодоморів. Українці пережили голодомори тричі: 1921–1923, 1932–1933 й 1946–1947 роках. Наймасштабніший із них відбувся у 1932–1933 роках. Це був справжній геноцид українського народу, здійснений радянським режимом. Тоді жертвами голодомору стали близько десяти мільйонів українців. Найвразливішою категорією жертв стали діти.

Голодомор – результат організованого штучного голоду. "Упокорення" голодом стало інструментом закріплення влади задля ліквідації українських селян-господарів, перетворення їх у безправних трударів та викорінення в українському суспільстві почуття незалежності й людської гідності.

Цей страшний злочин був ретельно реалізований через непосильні податки, тотальне вилучення харчів та заборону виїзду за межі сільської місцевості. Голодомор перервав зв’язок поколінь й завдав непоправного удару по українській культурі й ідентичності.

Згідно з Конвенцією ООН “Про запобігання злочину геноциду і покарання за нього”, геноцид - це дії, спрямовані на знищення певних груп людей шляхом прямого вбивства або створення життєвих умов, розрахованих на їх знищення. Саме це й пережили українці у ХХ столітті. Терор українців продовжується й зараз під час російської збройної агресії. Україна повинна вистояти!

Моральний обов’язок держави та суспільства перед минулими та наступними поколіннями – вшановувати загиблих та зберігати пам’ять про ці трагедії для майбутніх поколінь українців.

26.11.2022 відбудеться щорічна всеукраїнська акція “Запали свічку”. Закликаємо засвітити вогник у кожній домівці, як вияв скорботи за численними жертвами та долучитися до загальнонаціональної хвилини мовчання.

Оксана ВІННИЦЬКА, міський голова


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь