A A A K K K
для людей із порушенням зору
Першотравенська міська рада
Дніпропетровська область

29 січня в Україні відзначається річниця бою під Крутами

Дата: 27.01.2023 17:28
Кількість переглядів: 339

В часи російської агресії ця пам’ятна дата для українців набула особливого значення. Саме зараз Україна надзвичайними зусиллями відстоює свій суверенітет, територіальну цілісність, своє право на власну ідентичність та вільний розвиток.

29 січня 1918 року червоногвардійські збройні сили намагались захопити станцію Крути, щоб вийти на Київ. Однак тут їх зупинили війська молодої Української Народної Республіки. Всі, хто брав участь у бою під Крутами, були добровольцями.

Бій під Крутами - це була локальна битва, але вона мала велике геополітичне значення. Успішна оборонна операція українських добровольців змогла стримати на декілька днів наступ значно переважаючих сил ворога. Це дало змогу підписати Брестський мирний договір із країнами Четверного Союзу та привело до визнання самостійної УНР суб’єктом міжнародних відносин.

У Крутах вирішилася доля молодої української держави. Кілька сотень відважних юнаків та чоловіків зробили свій вибір – стали на захист України. Вони були різного походження: діти селян, робітників, священників; військові, студенти, гімназисти. Хтось мав бойовий вишкіл, а хтось уперше взяв до рук зброю. Але всі вони розуміли головне – Україна в небезпеці.

28 січня в Бахмачі радянська армія під командуванням Муравйова почала рухатися в бік Києва. «Товариші… Наше завдання – взяти Київ... Мешканців не жаліти… Ми їх усіх перестріляємо та переріжемо. Ми їм покажемо, нема чого боятися кровопускання…» - закликав він своє військо. 

29 січня 1918 року на залізничній платформі в Крутах армію Муравйова зустріли 520 українських воїнів, юнаків і студентів, озброєних  кулеметами та гарматою. Кількість росіян переважала вдесятеро. Червоногвардійці мали на озброєнні навіть бронепоїзд та артилерію

Під Крутами загинуло, за різними оцінками, до сотні українських оборонців. Російські втрати тільки вбитими становили щонайменше 300 загарбників.

Крути – ще й місце катувань і розстрілу 27 полонених студентів, які, заблукали й повернулися до станції, що на той час уже була зайнята більшовиками.

За понад сто років у росіян не змінилися способи ведення війни. В сучасному збройному протистоянні армія рф так само несе на окуповані території мародерство, масові вбивства, катування, ґвалтування, викрадення.

Рашизм – це геноцид українців. Молоді патріоти і зараз зі зброєю в руках крок за кроком наближають нашу перемогу над нащадками російсько-більшовицького агресора.

Завдяки звитязі та сміливості українських вояків ворожий наступ більшовиків на Київ був зупинений на кілька днів. Українська столиця залишилась під контролем Центральної Ради. Завдяки підтримці іноземних військ українці у квітні того ж року звільнили майже всю Україну.

Крути – це символ боротьби за незалежність України у ХХ і ХХІ століттях. Подвиг крутянців став прикладом для захисників України в сучасній російсько-українській війні.

Бій під Крутами – це був бій за майбутнє України. Тоді у протистоянні з російським агресором – радянською Росією – перемогла Українська Народна Республіка.

В нинішній війні перемога теж буде за нами!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь