A A A K K K
для людей із порушенням зору
Першотравенська міська рада
Дніпропетровська область

«Страховий стаж – це важливо!»

Дата: 11.04.2023 15:01
Кількість переглядів: 183

Фото без описуВ умовах воєнного стану багато громадян продовжують працювати та допомагати нашій державі боронити незалежність, адже внески та податки, сплачені роботодавцями до бюджету підвищують обороноздатність країни.

Але, нажаль, інколи підприємства та приватні підприємці просто ігнорують вимоги законодавства та взагалі не оформлюють трудові відносини і, як наслідок – не сплачують податки та єдиний соціальний внесок, позбавляючи працівників страхового стажу, права  на допомогу у разі хвороби чи отримання травми на виробництві, права  на оплачувану відпустку, права на допомогу по безробіттю тощо.

Наймаючись на роботу, громадянам слід пам’ятати, що заробітна плата, яка виплачується у «конвертах» – це тимчасове благо, яке має негативні наслідки, перш за все, для самого працівника.

Тож шановні працівники! При влаштуванні на роботу цікавтесь не тільки розміром зарплатні, а й тим, як саме такі кошти будуть виплачуватись і чи здійснюватимуться відповідні відрахування.

Окрім того, трапляються непоодинокі випадки, коли роботодавці обманюють працівників, не сплачуючи обов’язкові платежі і податки. Наприклад, при укладанні трудових відносин оформлюється все належним чином – видається наказ про прийняття працівника на роботу, працівник з ним ознайомлюється, направляється відповідне повідомлення до податкової служби. Але згодом роботодавець не сплачує необхідні внески, проставляючи в звітності  відпустку без збереження заробітної плати. В цьому випадку працівник також не набуває страхового стажу, що зокрема дає право на пенсію та виплати за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням.

Отже, як і при прийомі на роботу, так і згодом, впродовж трудової діяльності, ми рекомендуємо уважно перевіряти і контролювати наявність страхового стажу, який набувається лише шляхом сплати єдиного соціального внеску. Тим більше зараз це зробити дуже просто – у власному кабінеті на порталі Пенсійного фонду України чи в застосунку «Дія», замовивши довідку ОК-5 або ОК-7.   

Звертаємо увагу і самих роботодавців – відповідально ставлячись до законодавства та оформляючи належним чином трудові відносини зі своїми працівниками, ви не наражаєтеся на чималі штрафи, адже виплата заробітної плати без сплати встановлених податків є грубим порушенням законодавства про працю та передбачає фінансову, адміністративну і кримінальну відповідальність.

 

 

Заступник начальника відділу з питань праці

східного регіону управління інспекційної діяльності

у Дніпропетровській області Південно-Східного

міжрегіонального управління Державної

служби з питань праці                                                                      Наталія СТАРІКОВА

 

ПОГОДЖЕНО:

 

Начальник відділу з питань праці східного

регіону управління інспекційної діяльності

у Дніпропетровській області Південно-Східного

міжрегіонального управління Державної

служби з питань праці                                                                       Алла Ламанова

 

Заступник начальника Південно-Східного

міжрегіонального управління

Державної служби з питань праці                                                    Сергій БЛАНК

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь