A A A K K K
для людей із порушенням зору
Першотравенська міська рада
Дніпропетровська область

30 липня - Всесвітній день протидії торгівлі людьми

Дата: 28.07.2023 15:45
Кількість переглядів: 127

Фото без описуТоргівля людьми – це злочин, за який передбачена кримінальна відповідальність. Кожен, незалежно від віку, статі, матеріального чи соціального становища може постраждати від нього. З метою привернення уваги світової спільноти та підвищення рівня поінформованості населення у 2013 році Генеральною Асамблеєю Організації Об’єднаних Націй 30 липня проголошено Всесвітнім днем протидії торгівлі людьми.

Відзначення цього дня допомагає привернути увагу до важкого становища осіб, які стали жертвами цього злочину, а також заохотити людей активно допомагати постраждалим і протидіяти торгівлі людьми.

У сучасному світі торгівлю людьми визнано кримінально-карним злочином, який за рівнем доходів випереджають лише продаж наркотичних речовин та зброї.

Воєнні дії, які відбуваються на території нашої держави вже 8 років підвищують вразливість українців  до потрапляння в ситуації торгівлі людьми. З 24 лютого 2022 року із початком широкомасштабного вторгнення росії на територію України ризик стати жертвою експлуатації стрімко зріс.

За даними Управління Верховного комісара Організації Об’єднаних Націй у справах біженців, з лютогоФото без опису 2022 року близько 10 мільйонів осіб вимушено виїхали за кордон. Переважна більшість осіб, які рятуючи життя покинули Україну – жінки, діти та люди з інвалідністю.

Ризики стати жертвою експлуатації за кордоном зростають. Наші співгромадяни, рятуючи своє життя, подекуди виїжджали без відповідно оформлених документів, а після прибуття в іншу країну не були достатнім чином обізнані про необхідність постановки на консульський облік. Така ситуація виступає передумовою до потрапляння в ситуації торгівлі людьми під час працевлаштування, пошуку житла та пересування.

Внутрішньо переміщені особи також є вкрай вразливою категорією для потрапляння в ситуації торгівлі людьми, оскільки під час пошуку роботи або житла, можуть бути піддані різним видам експлуатації.

На сьогодні Україна стикається з багатьма викликами у цій сфері і я, як Уповноважений Верховної Ради України з прав людини вважаю, що необхідно підвищити інформування громадян про ризики та наслідки потрапляння в ситуації торгівлі людьми як на території нашої держави, так і за кордоном; забезпечити постраждалих осіб необхідною допомогою та захистом, а також здійснити вичерпних заходів із притягнення винних у цьому ганебному злочині до відповідальності.

Особам, які постраждали від торгівлі людьми українським законодавством гарантується одноразова матеріальна виплата та надання комплексної допомоги (психологічної, соціально-педагогічної, соціально-медичної, юридичної, допомоги у працевлаштуванні та перекваліфікації та інші), виходячи з особистих потреб таких осіб.

Фото без описуГромадяни України, іноземці та особи без громадянства, які постраждали від торгівлі людьми та не отримали належної допомоги можуть звернутись до Уповноваженого за захистом та поновленням своїх прав, поштою (адреса: вул. Інститутська, 21/8, м. Київ, 01008), електронною поштою: hotline@ombudsman.gov.ua або зателефонувати на гарячу лінію  (тел.: 0800501720).


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь