Першотравенська міська рада
Дніпропетровська область

Держпродспоживслужба інформує. БЕРЕЖІТЬ СЕБЕ ТА РІДНИХ!

Дата: 07.11.2023 13:53
Кількість переглядів: 103

Фото без описуВ Україні спостерігається різке підвищення захворюваності на  інфекцію гепатиту А. Окрім  Вінницької області, ця інфекція зафіксована ще в п'яти областях України. В Дніпропетровській області теж вже зареєстровано понад 30 нових таких випадків.

Гепатит А — захворювання печінки вірусного походження, що може мати як легкий, так і важкий перебіг. Захворювання переважно передається через вживання зараженої їжі та води або через прямий контакт з інфікованою людиною.

Вірус гепатиту А досить стійкий у довкіллі:  гине через 5 хв кип’ятіння. За кімнатної температури в сухому середовищі він зберігається протягом тижня, у воді — від 3 до 10 місяців. Шляхами інфікування може бути вживання забрудненої води або їжі та недотримання особистої гігієни.

Період з моменту інфікування до появи перших клінічних проявів триває 14–28 днів. Найбільш розповсюджені симптоми захворювання: загальна слабкість, підвищена втомлюваність; підвищення температури тіла; втрата апетиту; діарея; блювота; неприємні відчуття в животі; важкість у правому підребер’ї; жовтяниця (пожовтіння склер та шкіри).

Проте, не у всіх інфікованих проявляються всі такі симптоми. Часто спостерігаються безсимптомні форми або незначна зміна в стані здоров’я.

Майже всі інфіковані повністю одужують в результаті  кваліфікованого лікування (після перенесеного захворювання на  вірусний гепатит А формується довічний імунітет), однак бувають випадки, коли інфіковані помирають від блискавичної форми вірусного гепатиту А.

Основні методи профілактики вказаного захворювання:

  1. Дотримуйтеся правил особистої гігієни: мийте руки перед уживанням їжі, а також після кожного відвідування туалету.
  2. Пийте лише кип’ячену воду.
  3. Добре мийте овочі, фрукти, зелень та ягоди перед уживанням.
  4. Не займайтеся самолікуванням. Тільки лікар може діагностувати вірусний гепатит A і надати відповідні рекомендації.
  5. Вакцинація. На ринку доступні кілька ін’єкційних інактивованих вакцин проти вірусного гепатиту А.  Найвідоміша – вакцина «Хаврикс» для дорослих та для дітей від 2 років. Виробники рекомендують дві дози вакцини для забезпечення більш тривалого захисту після щеплення (5–8 років).

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь