A A A K K K
для людей із порушенням зору
Першотравенська міська рада
Дніпропетровська область

29 січня - День пам'яті героїв Крут

Дата: 29.01.2024 09:13
Кількість переглядів: 146

Фото без описуСьогодні українці вшановують оборонців Крут та згадують події кінця січня 1918 року, коли молоді захисники Української Народної Республіки вписали нову сторінку в історію українського визвольного руху - бій під Крутами. Це важлива частина нашої національної історії, яка нагадує, що державність без армії неможлива.

Тоді на Чернігівщині недалеко від залізничної станції Крути близько 500 добровольців, відстоюючи право українського народу жити у власній державі, вступили у  нерівний бій із більшовицькими військами, чисельність яких налічувала близько 5 тисяч.

Більшість вояків-крутянців були вихованцями вищих військових навчальних закладів. На озброєнні мали гвинтівки, кулемети і саморобний бронепоїзд з гарматою, встановленою на залізничній платформі.

Під Крутами загинули, за різними оцінками до сотні оборонців, у тому числі 27 вояків Студентської чоти, які потрапили в полон до ворога і були вбиті.

З боку більшовиків загинули щонайменше 300 вояків.

Добровольці утримали столицю на час, необхідний для підписання Брестського мирного договору з країнами Четверного Союзу. Це означало міжнародне визнання самостійної Української Народної Республіки.

Образ юнаків, яким було трохи більше як 20 років, та які пожертвували собою заради України, став частиною колективної пам’яті українського народу. Хоробрість та жертовність крутянців зробила їх символом героїзму і самопожертви в боротьбі за нашу незалежність і прикладом для всіх наступних поколінь.

Відділ з питань внутрішньої політики та інформації


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь