Першотравенська міська рада
Дніпропетровська область

Стихійна торгівля - загроза здоров’ю!

Дата: 12.03.2024 09:31
Кількість переглядів: 76

Фото без описуСтихійна торгівля - це торгівля фізичних осіб з рук, з землі, без відповідних дозвільних документів про якість та безпеку реалізованих ними товарів і у невстановлених місцях без дозволу міських та районних адміністрацій на розміщення об'єкту торгівлі. Це, в першу чергу, загроза бути отруєними недоброякісною продукцією. Торгівля «з рук» на вулицях, у дворах, скверах та в інших невстановлених місцях заборонена. Приватні особи, які реалізують продукцію, не проходять медичних обстежень і можуть бути носіями небезпечних інфекційних захворювань, таких як туберкульоз, сальмонельоз, дизентерія та інші. При відсутності документів неможливо встановити виробника продукції, умови зберігання і транспортування продукції, термін її придатності до споживання.

Часто у місцях стихійної торгівлі реалізують неякісну або виготовлену у антисанітарних умовах продукцію, яка представляє високий ризик для здоров`я людей? Купуючи продукти харчування на вулиці, ви берете відповідальність на себе та повинні усвідомлювати всі ризики для здоров’я, оскільки якість і свіжість продуктів на стихійних ринках не перевіряється. Торгівля продуктами харчування в невстановлених місцях в Україні незаконна і відповідно до статті 160 Кодексу України про адміністративні порушення карається накладанням штрафу від одного до семи неоподатковуваних мінімумів доходів громадян із конфіскацією предметів торгівлі чи без такої.

На ринках достатньо торгових місць для розміщення всіх бажаючих та місць для того, щоб люди могли там продавати овочі, фрукти та ягоди, які вирощені на власних дачних та присадибних ділянках.

Стихійна торгівля харчовими продуктами є загрозою для здоров'я. Ви повинні розуміти, що придбані у невстановленому місці харчові продукти, у випадкової особи, в умовах, що не відповідають нормам зберігання, може обернутися бідою для вас та членів сім'ї, в тому числі дітей.

Гострі кишкові інфекції - одна із найпоширеніших інфекційних захворювань, які призводять до серйозних ускладнень та передаються через вживання зараженої їжі та води. Сюди входять кишкові інфекції, збудниками яких можуть бути віруси (ентеро- та ротавірусна інфекція, вірусні гепатити); бактеріями (сальмонельоз, дизентерія) та іншими збудниками, а також продукти життєдіяльності чи розпаду бактерій (стафілококова інфекція, ботулізм). Найчастіше збудники кишкових інфекцій знаходяться у інфікованому м'ясі та м'ясопродуктах, рибі та рибопродуктах, яйцях, непастеризованих молочних продуктах, немитих фруктах та овочах. Захворюваність ГКІ проходить з ознаками інтоксикації і ураженням шлунково-кишкового тракту. За перших ознак захворюваності звертайтесь до медичного закладу.

Не купуйте продукти харчування в місцях стихійної торгівлі!

Пам’ятайте: продукти куплені в місцях стихійної торгівлі можуть бути небезпечними для вашого здоров’я!

 

                                                                                           Відділ безпечності харчових продуктів

                                                                           та ветеринарної медицини Синельниківського

                                                                         районного управління ГУ Держпродспоживслужби


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь