A A A K K K
для людей із порушенням зору
Першотравенська міська рада
Дніпропетровська область

СІМЕЙНІ ФОРМИ ВИХОВАННЯ

Дата: 22.03.2024 10:18
Кількість переглядів: 23

Фото без описуВсе найкраще, що є на Землі, починається з сім’ї. Без неї, як без природи, людство обійтися не може. На жаль, не всім даровано таке щастя. Відсутність батьківського тепла, маминої колискової на ніч, іграшок та подарунків на свята від рідних – усе це є життя дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Позбавлення дитини сім’ї можна назвати не просто важким періодом в її житті, а долею, яка дає про себе знати вже з перших днів втрати родини. Життя дитини поза люблячим сімейним оточенням стає відразу важким. Починаючи з 2005 року в Україні розпочато реформування державної системи захисту прав дітей, основними напрямками якої є розвиток сімейних форм виховання дітей, що не мають батьківської опіки (зокрема національного усиновлення, створення прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу), реформування державної системи влаштування таких дітей, підтримка сімей, які знаходяться в складних життєвих обставинах, створення умов для реінтеграції дітей в сімейне оточення. Вказані сімейні форми є тимчасовою формою влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Встановлення опіки та піклування — це влаштування дітей-сиріт та, дітей, позбавлених батьківського піклування, у сім’ї громадян України, які перебувають переважно в сімейних, родинних відносинах із цими дітьми з метою забезпечення їх виховання, освіти, розвитку, захисту їх прав та інтересів.

Прийомна сім’я – це сім’я, яка взяла на виховання та спільне проживання від одного до чотирьох дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Фото без описуДитячий будинок сімейного типу (далі ДБСТ) – це сім’я, яка взяла на виховання та спільне проживання не менш як 5 дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування. Загальна кількість дітей у дитячому будинку сімейного типу не повинна перевищувати 10 осіб, враховуючи рідних.

Усиновлення — це прийняття усиновлювачем у свою сім'ю дитини-сироти або дитини, позбавленої батьківського піклування, на правах дочки чи сина, що здійснене на підставі рішення суду. Усиновлення дитини провадиться у її найвищих інтересах для забезпечення стабільних та гармонійних умов її життя.

Патронат над дитиною – це «швидка сімейна допомога» дитині та її сім’ї, яка передбачає тимчасовий догляд, виховання та реабілітацію дитини в сім’ї патронатних вихователів на період подолання нею, її батьками або іншими законними представниками, складних життєвих обставин.

За більш детальною інформацією щодо сімейних форм виховання звертайтеся до служби у справах дітей виконавчого комітету Першотравенської міської ради, за адресою: вул. Кобзаря, буд. 15а, м. Першотравенськ, Синельниківський район, Дніпропетровська обл. тел. (05633) 5-35-14.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь