Першотравенська міська рада
Дніпропетровська область

Інформація про розмір і структуру плати за абонентське обслуговування та роз’ясненя щодо особливостей застосування цього платежу для споживачів комунальних послуг

Дата: 09.05.2024 10:34
Кількість переглядів: 64

Фото без описуЗ 1 лютого 2024 року споживачам, що мають індивідуальні договори на послуги постачання теплової енергії, централізоване водопостачання та централізоване водовідведення нараховується плата за абонентське обслуговування, розмір якої становитиме на 1 особовий рахунок з ПДВ:

- для абонентів, будинки яких облаштовані вузлами комерційного обліку 33,47 грн:

23,39 грн/місяць на послуги постачання теплової енергії;

 6,57 грн/місяць на послуги централізованого водопостачання;

 3,51 грн/місяць на послуги централізованого водовідведення;

- для абонентів, будинки яких не облаштовані вузлами комерційного обліку 33,04 грн:

22,96 грн/місяць на послуги постачання теплової енергії;

 6,57 грн/місяць на послуги централізованого водопостачання;

 3,51 грн/місяць на послуги централізованого водовідведення;

- для абонентів, що не є споживачами послуг з постачання теплової енергії 10,08 грн:

 6,57 грн/місяць на послуги централізованого водопостачання;

 3,51 грн/місяць на послуги централізованого водовідведення;

- для абонентів, що не є споживачами послуг з централізованого водовідведення 6,57 грн:

 6,57 грн/місяць на послуги централізованого водопостачання;

Плата за абонентське обслуговування визначена Законом України «Про житлово-комунальні послуги» від 09.11.2017 №2189 – VIII, згідно з яким це платіж, який споживач сплачує виконавцю для відшкодування витрат виконавця, пов’язаних з укладенням договору про надання комунальної послуги, здійсненням розподілу обсягу спожитих послуг між споживачами та стягненням плати за спожиті комунальні послуги. Іншими словами – це витрати на утримання абонентського відділу підприємства, які враховують: витрати на оплату праці, відрахування на соціальні заходи (ЄСВ), амортизацію основних засобів, пов’язаних зі збутом послуг, витрати на повірку вузлів комерційного та технологічного обліку теплової енергії (на етапі виробництва), утримання, ремонт, освітлення приміщень, технічне обслуговування та ремонт оргтехніки, обслуговування касових апаратів, витрати на оплату послуг з супроводження програмного продукту, телекомунікаційні послуги та зв’язок. Ці витрати виключені із тарифів на комунальні послуги підприємства.

Плата за абонентське обслуговування затверджується внутрішнім наказом по підприємству та визначається виконавцем комунальних послуг за їх фактичними витратами у розрахунку на 1 особовий рахунок на місяць. Тобто плата за абонентське обслуговування розраховується в розрахунку на 1 особовий рахунок та виставляється як окремий платіж.

Плата за абонентське обслуговування не є комунальною послугою, тому, згідно з Постановою Кабінету Міністрів України від 21.08.2019 № 808 «Про встановлення граничного розміру плати за абонентське обслуговування у розрахунку на одного абонента для комунальних послуг, що надаються споживачам за індивідуальними договорами», її граничний рівень регулює держава, який з  01.01.2024 року становить 42,94 грн в місяць.

Граничний розмір плати визначається за такою формулою:

РПгрн = Пмін × СДсер × Кд × Кжкп × К,

де РПгрн - граничний розмір плати за абонентське обслуговування, гривень на місяць на одного абонента;

Пмін - законодавчо встановлений на відповідну дату розмір прожиткового мінімуму на одну особу в розрахунку на місяць, гривень;

СДсер - середній кількісний склад домогосподарства, що становить 2,58 особи;

Кд - коефіцієнт дохідності домогосподарства для розрахунку плати за абонентське обслуговування, що становить два прожиткових мінімуми на одну особу в розрахунку на місяць;

Кжкп - коефіцієнт середнього по Україні розміру витрат домогосподарств на оплату житлово-комунальних послуг, що становить 0,15;

К - коефіцієнт відшкодування домогосподарством витрат, здійснених виконавцем комунальних послуг під час їх надання за індивідуальними договорами про надання комунальних послуг або за індивідуальними договорами з обслуговуванням внутрішньобудинкових систем про надання комунальних послуг та віднесених до плати за абонентське обслуговування, що становить:

- 0,019 - для виконавців послуг з постачання теплової енергії та/або гарячої води, з централізованого водопостачання та/або централізованого водовідведення;

 

Тобто,  граничний розмір плати за абонентське обслуговування для послуг з постачання теплової енергії, з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення складає:

2920 × 2,58 ×  2 ×  0,15 ×  0,019 = 42,94 грн/ міс.

Розрахунковий розмір абонентської плати Першотравенського МЖКП не перевищує встановлений граничний рівень.

Кошти сплачуються споживачами на один банківський рахунок разом з послугами постачання теплової енергії, централізованого водопостачання, водовідведення та поводження з побутовими відходами. Розрахунковим періодом для оплати є календарний місяць. Термін оплати аналогічний комунальним послугам - до 20 числа місяця, наступного за розрахунковим. В разі не повної оплати, спочатку зараховується плата за абонентське обслуговування, а потім платіж розподіляється на комунальні послуги пропорційно сумі нарахувань.

Розмір плати за абонентське обслуговування не враховує витрати на демонтаж, монтаж, транспортування розподільчих (індивідуальних) засобів обліку води та тепла.

Також для уникнення непорозумінь стосовно діючих тарифів, витрати, які включені до складу плати за абонентське обслуговування, не враховуються у складі тарифів на послуги з постачання теплової енергії, централізованого водопостачання та водовідведення.

Також до складу тарифів не входять витрати з обслуговування розподільчих (індивідуальних) засобів обліку води та тепла, у тому числі демонтаж, монтаж, транспортування. Відповідно до частини 4 статті 17 Закону України «Про метрологію та метрологічну діяльність» № 1314-VII від 05.06.2014 року, періодична повірка, обслуговування та ремонт вузлів обліку, що забезпечують індивідуальний облік споживання води в квартирах (приміщеннях) будинку, здійснюється за рахунок власників таких вузлів обліку.                                                          

                                                                                                                 Директор Першотравенського МЖКП

                                                                                                        Ірина Кривенко                                                                                     

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь